Arboretum

Een arboretum is een verzameling van verschillende boom- en struiksoorten.

Bomen zijn de grootste planten die zich op aarde ontwikkeld hebben. Ze bestaan al 400 miljoen jaar. Destijds waren ze nog kleiner en leken ze op varens. In de loop van de tijd hebben ze zich tot steeds grotere bomen en tot zeer uiteenlopende boomsoorten ontwikkeld.

Boomsoorten

In totaal bestaan er duizenden boomsoorten, die allemaal verschillende eisen stellen aan de bodem en aan het klimaat. Bomen die zich in de Belgische Eifel goed hebben ontwikkeld, worden inheemse boomsoorten genoemd.

De bouw is bij alle bomen hetzelfde: ze hebben wortels, een stam en een kroon. Ze onderscheiden zich echter door hun bladeren, stam, schors en groeivormen.

Struiken hebben in plaats van een stam vele vertakkingen vlak boven de grond.

Boom

Struik

Misschien willen jullie bij je huis een boom of een struik planten?

We stellen jullie in dit arboretum 22 inheemse boom- en struiksoorten en een gemengde heg  voor. Een paar boomsoorten konden we echter niet opnemen (zwarte els, schietwilg, kraakwilg, ..), omdat ze een zeer vochtige bodem nodig hebben en essen, omdat ze momenteel door een schimmel aangetast worden.

Waarom is het belangrijk bij aanplantingen inheemse bomen en struiken te kiezen?

nature-5637608_1280
Leefruimte

Bomen en struiken zijn niet alleen levende organismen, ze zijn ook leefruimte. Op hen en van hen leven talrijke dieren en sommige planten. Vogels voeden zich met insecten of zaden.

bird-983938_1280
Voedselaanbod

Inheemse boom- en struiksoorten bieden vogels een groot voedselaanbod. Hoe vogelvriendelijk onze inheemse soorten zijn, wordt bij voorbeeld duidelijk bij de lijsterbes: 63 vogelsoorten eten zijn rode besjes. Uitheemse planten daarentegen hebben vaak vruchten, waar onze vogels niets mee kunnen beginnen.

bee-5770308_1280
Insectenmagneet

Bovendien trekken planten insecten aan, waar weer de insecteneters onder de vogels blij mee zijn. Onderzoekers hebben ontdekt, dat op en van een eik wel 500 verschillende insectensoorten kunnen leven.

oak-3899335_1280
Landschap

Inheemse bomen en struiken passen goed in het landschap. Bomen zijn echter vooral prachtig om te zien en het beschermen waard – en hoe ouder ze worden, des te waardevoller ze zijn.

Om een mooie boom te vellen, dat kost slechts een paar tellen. Maar groeien en veel hout vergaren, dat duurt wel honderd jaren.

Vrij naar Eugen Roth 1895-1976

Een project van de lokale commissie voor plattelandsontwikkeling in samenwerking
met de gemeente Büllingen, de LAG 100 dorpen – 1 toekomst en met het Natuurpark Hoge Venen – Eifel.

Europäischer Landwirtschaftsfonds für die Entwicklung des ländlichen Raums:
Hier investiert Europa in die ländlichen Gebiete.